fbpx

Over De Slimste Mens.

Deze week staan er een paar bladzijden interview in de HUMO met Philippe Geubels en Jeroom waar ze zichzelf indekken tegen de kritiek die ze krijgen op de kwaliteit van grappen in De Slimste Mens.

DSMTW

Ik ga vrijpostig zijn en er vanuit gaan dat het over mij gaat. Tenzij ik er écht teveel in zie en het gaat over maniakale tweets van Theo Francken. Los over wie het gaat, het is voor mij het ideale vertrekpunt om even over De Slimste Mens schrijven. Want het is de laatste weken hét gespreksonderwerp in backstages, twitter en dé voornaamste bron van info voor sommige kranten.

Ik zal even mijn geschiedenis met De Slimste Mens schetsen voor u Jeroom. Dat is iets dat ik eigenlijk al meerdere keren verteld heb in mijn podcast (en waarschijnlijk ooit al een blog over geschreven heb). Want in tegenstelling tot wat je insinueert is het geen groot geheim. Een tweet is maar 140 tekens en ik kan niet overal bij plaatsen ‘En ik mag nooit meedoen’.

Nu die testen beslissen inderdaad veel voor De Slimste Mens. Zoeken naar die ideale combinatie van kennis en humor. Er komt natuurlijk veel meer bij zien dan dat. Er hoort ook een beetje vriendjespolitiek en persoonlijke smaak bij (zoals Freddy De Vadder die jaren persona non grata was in het programma tot ze bijna verplicht waren hem te vragen door Bevergem) of zelfbestuiving van het ‘in huis talent’ bij VIER en Woestijnvis.

Ik heb twee testen gedaan voor De Slimste Mens. (Geen vier. Geen idee waar jij die twee andere gezien hebt? Misschien Peter Van Den Begin of Phara De Aguirre in slechte belichting.)

De eerste was in 2007 (of 2008?). Ik had net Comedy Casino Cup achter de rug dus ze hebben toen alle finalisten uitgenodigd. Net zoals de meerderheid van mijn tv-optredens in die tijd trok het op niet veel. Ik was verre van grappig, zeer ongemakkelijk en awkard zoals alleen de beste 18-jarige dat kan zijn. Oh ja, en ik ben niet echt snugger. Nee echt, geen middelbaar diploma, ik lees geen kranten en volg geen nieuws. En moet ik er nog bij voegen dat ik geen enkele aflevering van De Slimste Mens gezien had ervoor?

Geloof mij. Ik wist maar al te goed dat het op niets trok over de hele lijn. Die avond ben ik niet echt triomfantelijk gaan slapen. Een paar maanden later deed Philippe Geubels mee en de rest van dat succesverhaal kent iedereen. Natalia en Peter Evrard enzovoort.

Ik ben niet meer teruggevraagd voor een test tot vorig jaar toen Erik Van Looy te gast was in mijn podcast. Toen we over film babbelden was hij onder de indruk van mijn kennis over film en vroeg mij waarom ik niet meedoe met De Slimste Mens. (Ik denk zelfs dat je het hem hoort vragen in de podcast zelf.) Mijn antwoord was ‘Euhm, ken je daar iemand die mij kan uitnodigen? En trouwens dat is ook alles waar ik iets van weet. Film en televisie. Al de rest… eh…’.

Het maakte voor Erik niets uit en ik kreeg effectief een uitnodiging in de mail een paar dagen later. Ik ga niet liegen, ik had het gevoel dat ik het deze keer best goed had gedaan. Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben nog steeds grandioos verloren. Maar ik was op mijn gemak, had niet het gevoel dat ik mij moest bewijzen en vooral ik heb een lach uit de mensen kunnen krijgen. Het belangrijkste voor mij die avond was dat ik een slecht buikgevoel kwijt was na al die jaren. Eender de uitkomst, ik was blij dat ik een goede beurt had gemaakt.

Diegene die opgelet hebben merken vast dat ik niet in het programma zat vorig jaar. Ik heb er nooit echt lang van wakker gelegen. Ik had andere dingen aan mijn hoofd zoals de premiére van mijn zaalshow, het ego-festival en de strip van #mosselen0130.

Een half jaar na de test mailde ik Erik achter een gunst. (Of hij wat audio wou inspreken voor iets van #mosselen0130. Hij heeft het gedaan maar het project heeft nooit daglicht gezien.) Hij antwoordde dat hij mij ook meteen even wou bellen over De Slimste Mens en waarom ik er niet bij zat. Zijn uitleg was vrij simpel ‘Ik vond uw test zeer goed. Maar ik zou graag hebben als je er in zit dat je er meteen een paar afleveringen in blijft. Dus ik ga u blijven terugvragen en ik hoop dat je u gewoon wat gaat voorbereiden door wat actua te volgen. Steven Van Herreweghe is een goed voorbeeld. Die heeft ook meerdere testen gedaan en uiteindelijk heeft hij het zelfs gewonnen.’
Ik zei nog dat ik er beter zou uitkomen moest je mij gewoon naar jury promoveren. Want ik ben beter in grappen voorbereiden voor televisie dan mezelf zijn op televisie. Iets dat Erik weigerde want hij wil dat mensen er eerst in zitten voor ze jury worden. (Jonas Geirnaert?) *Correctie. Jonas heeft al eens meegedaan in 2005. Wat ook raar is.*

Tot zover al mijn cafetesten. We zijn nu eind 2016. Ik ben trouwens nooit meer teruggevraagd.
Mijn kaarten liggen op tafel Jeroom. Dat was uw punt geloof ik? Nu over mijn kritiek.

Sinds dit jaar doe ik een jaarlijkse show over tv en film in Vlaanderen. (Ja, we weten het De Rycke. Steek het in uw gat.) Dit jaar had ik niets over De Slimste Mens in de show. Reden is vrij simpel. Ik heb vorig jaar niet gekeken. Er waren nog geen plannen om HHVB te spelen die kwamen pas in maart dit jaar. Maar aangezien HHVB volgend jaar terugkomt heb ik een soort verplichting om te kijken dit jaar. (Ironisch genoeg had ik dit weekend beslist om te stoppen met kijken omdat ik de meerderheid erover al geschreven heb. Vandaar geen bittere tweet van mij gisteren. Ik heb de legendarische ‘Olga ligt eruit aflevering’ gemist.)

Maar wat ik over het programma tweet is altijd duidelijk. Het gaat over het promokanon achter non-BV’s en de grappen. Het blijft een immens entertainende quiz maar de grappen die de jury de wereld inpompt zijn soms absoluut afschuwelijk. En ja dat zijn vaak vrienden van mij. Maar ik kan dat al helemaal niet aan omdat ik weet dat ze veel beter kunnen. En zeggen dat ‘1 miljoen kijkers geen ongelijk kunnen hebben’ is bullshit en dat weet je. Die miljoen kijkers zijn mee verhuisd naar een andere zender, geven bijna 1.5u van hun leven per dag af, doorworstelen een dozijn reclameblokken, zitten te kijken naar BV’s die ze van toeten of blazen kennen en mogen luisteren op een jury die kwalitatief ieder jaar platter en flauwer is.

Als ze na dat alles inderdaad nog niet wegzappen toont effectief dat het geen hol uitmaakt wat jullie zeggen. Jij beweert dat uw grappen niet voorbereid zijn maar ter plekke verzonnen? Ik hoop het. Want als dat uw voorbereid werk zou zijn is het schandalig. Zo te zien is die vijver ‘Grappen over Erik zijn tanden en films’ onuitputtelijk? En die clevere 9/11 grap onlangs? En waarom kan ik een groot deel van jullie materiaal gewoon googlen? En als ik niet voor u en Geubels mag spreken hoe zit het dan voor rest? Wat zit Maaike Cafmeyer daar constant voor vrouwonvriendelijke bagger te vertellen? Weet zij dat de meerderheid gaat over dat ze lelijk is en dat ze veel seks heeft met mannen?

Ik denk dat het frappantste moment was vorige week toen Bart Cannaerts een herkauwde versie van de mop van de octopus en doedelzak vertelde, geen lach kreeg en zich er vervolgens moest uitwerken met ‘Oei mopje slecht, mopje teruggeven aan Geert Hoste’. Ah. Dus Geert Hoste dat is slechte humor. Ok. Het is goed dat we de lijn trekken.

Dat is het punt dat ik wil maken. Het is hetzelfde punt dat ik heb met Tegen De Sterren Op. Getalenteerde mensen met een miljoen paar ogen op hen gericht die afschuwelijke dingen zitten te brengen. Kan ik het beter? Waarschijnlijk niet. En ik ben verre van de autoriteit op het vlak van comedy. Maar mijn vak is humor en jullie leggen een soort lat voor de algemene Vlaming. Waar jullie beslissen wat grappig is en welke mensen de moeite waard zijn om te volgen. Dus zorg tenminste dat die lat fucking hoog ligt. Ik heb geen problemen met Olga Leyers. Naar wat we kunnen afleiden is ze slim en qua persoonlijkheid is ze inderdaad heel hard een 19-jarig meisje. Maar als jullie ze in onze strot gaan rammen zorg dan dat de mensen geen reden hebben om kritiek te hebben. Want ik weet niet wat Olga kan? Is ze een goede presentatrice? Wat kan ze behalve een tv-quiz. Wie is deze persoon waar ik vorige week 12 artikels over gelezen heb waar ze zelf niet aan het woord kwam? Want dat doet het programma wel. Zelfs als je niet kijkt ontsnap je er niet aan. Of je leest een paar bladzijden in de krant, of je krijgt een samenvatting in uw online feed of mijn favoriet ‘random mensen komen u zeggen dat je eens moet meedoen met De Slimste Mens want dat is grappig’.

Voila. Hier is mijn hele repliek. Jullie zijn natuurlijk volledig vrij om niet akkoord te gaan. Maar ik zeg gewoon wat ik zie. Ik had graag een deel gespaard voor de volgende show van HHVB. Maar je hebt mijn belofte Jeroom dat ik mijn grote mond houd op Twitter. Ik laat kritiek dan over aan de echte kenners. Die anonieme ei-avatars die ‘jij’ schrijven met een ‘y’. Je hebt liever hun advies waarschijnlijk.