fbpx

Nacht van de Televisie Versie.

Vanavond is het weer Nacht van de Televisie Sterren. Daar ben ik niet bij aanwezig voor de overduidelijke redenen. Niet bekend, geen ster en vooral niet uitgenodigd.

Begrijp mij niet verkeerd, daar ben ik niet rouwig om. Terwijl de BV’s naar elkaar wijzen van ‘Oh! Kijk dat is die andere BV!’ sta ik op podium in Torhout het ding te doen dat ik nog steeds het liefste doe. Live comedy.

Maar toch iedere keer als er zoiets aankomt vraag ik mezelf af of ik misschien te weinig ambitie heb naar televisie toe. Moet ik als comedian ambitie hebben naar televisie? Enerzijds zie ik ook graag uitverkocht op mijn affiche staan, anderzijds heb ik geen zin om in iedere quiz en panel te gaan staan schreeuwen en ellebogen met BV’s.

Zoveel televisie doe ik niet en dat is deels mijn eigen schuld. Los van dat ik niet vaak gevraagd word weiger ik vaak programma’s. Ik weiger omdat het tenenkrommend klinkt zoals ‘Beat Da Bompaz’. En ja, dat heeft veel kijkcijfers. Maar wurg je een eekhoorn om 20u op VTM er kijkt nog een klein miljoen man. Ik weiger ‘De klas van Frieda’ omdat dat programma naar het schijnt met Frieda Van Wijck is en ik enkele jaren op haar vraag niet meer in ‘De Laatste Show’ mocht komen zitten. Maar geen zorgen Frieda, de dag dat je eens wil flossen met mijn penis kom ik nog eens langs.
En onlangs weigerde ik een filmpje op te nemen voor Cafe Corsari. Ze vroegen mij een ludiek verhaaltje te vertellen over William naar aanleiding van zijn première. Ik zou waarschijnlijk door vuur gaan voor William maar dit kon ik echt niet doen. Het was vooral die ’…en dan komt je naam mooi onderaan in beeld!’ op het einde van dat bericht. Oh echt waar? En krijg ik een koekje ook?! Niet dat ik zelf iets te vertellen had die week met die 100 afleveringen podcast die meer nieuwtjes breekt, neutrale grond is voor BV’s en meer luisteraars heeft dan JIMtv kijkers. Het zou tof zijn om zelf eens te gast te mogen zijn met iets voor ik kom opdraven om filmpjes op te leuken.

Ik weet het. Ik ben een bittere en jaloerse lul. Geloof dat maar zoveel je wil. Maar zo dingen gaan vaak door mijn hoofd bij zulke aanvragen.

Om even duidelijk te zijn ik sta niet zo hard te springen om aan sommige dingen mee te doen. Eerlijk gezegd de enige programma’s die ik echt graag zou doen zijn ‘De Ideale Wereld’ en ‘Scheire en de Schepping’. (Meer daarover later.)

Maar vanaf dat ik in een programma zit met meer dan 600.000 kijkers begin ik al nerveus te worden. Want de mensen moeten op u kijken. Ja, ze MOETEN. Want Vlamingen weigeren hun zender te verzetten en jij zit op HUN zender! Daarom wil ik van ‘Mosselen om Half Twee’ geen radio maken. Ik wil niet dat ze mij moeten horen, ik wil dat ze mij willen horen. En ik weet niet goed wat voor een nut het dan nog heeft. Iedere keer als ik bij Villa Vanthilt zat weten de mensen u te zeggen dat ze u op tv gezien hebben. Maar waarom? Of wat je gezegd hebt? Geen idee. Wat ze wel nog weten? Uw haar was vettig en je had een coole tshirt aan. Dank u Twitter, zoals altijd een oppepper.

Dan zijn er die programma’s waar iedereen verwacht dat je in zit anders ben je niet bekend. Zoals ‘De Slimste Mens’. En daar durf ik eerlijk over zijn. Ik heb 7 jaar geleden een cafetest gedaan. Samen met de borsten van Lien Van De Kelder en de toenmalige stem van Samson. En ik ben er niet goed in. Ik ben geen quizzer en de dag dat je mij ziet lachen met de Geubels in de jury verdien ik een Oscar. Dus daar stopt dat verhaal voor mij. Intussen Erik Van Looy nog ontmoet op opnames van ‘Mag Ik U Kussen’ en ‘Een Laatste Groet’ en hij was altijd vriendelijk en complementair maar ik verwacht nooit een telefoon van hem. Ik kan daar perfect mee leven.

En tenslotte zijn er de programma’s die ik graag eens zou doen maar niet gevraagd word. Zoals ‘De Ideale Wereld’ en ‘Scheire en De Schepping’ En ja die prikken beetje in mijn ogen en die maken mij jaloers. Niet voor de kijkcijfers of de aandacht. Maar omdat het er oprecht plezant uitziet. Omdat ik nog eens kan werken met Otto-Jan Ham (manliefde) en Jelle en Jonas (Nog manliefde) in een programma waar ze doen wat ze willen.

En dan is er ‘Scheire en De Schepping’ wat gewoon een spijtige zaak is. Luisteraars van de podcast weten intussen hoe het werkt. Lieven had mij graag in het programma. Maar de producer of regisseur moet mij niet. Voilà. Heb hem nog nooit gesproken. Hij heeft nog nooit iets bekeken van mij. Heb nog geen zuivere reden gehoord behalve een vage ‘Hij verstaat u niet’ en ‘Hij vindt u niet grappig’. Soms is dat alles dat nodig is. Ik heb niet zoveel persoonlijke wroegingen met een zekere BV of tv-maker. Los van wat ik soms tweet of schrijf. Maar wederzijds ontdek je dat wel eens. Zoals Bjorn Hamal (Schrijver van Tegen De Sterren Op) die zich op Twitter afvraagt wanneer ik mijn eerste goede mop ga maken. Dan moet ik op mijn tanden bijten. Want ik vind de dames in TDSO enorm getalenteerd en heb een grote boon voor Guga en Walter Baele. Maar denk ik wel ‘Serieus? Ian Thomas, Twieje Thomas, Dreije Thomas?’.

En dat gaat allemaal wel. Ik heb het afgelopen jaar veel voor de podcast kunnen doen dankzij Lieven en er komt nog vanalles. En de fans hebben er op Twitter de running joke van gemaakt om zich af te vragen waarom ik niet meedoe plaats van ’…..’.

Maar dat blijft wel prikken. Want dan zie je een aflevering met Henk Rijckaert, Alex Agnew en Lieven. Dat zijn dan een paar van uw favoriete comedians/mensen. En Urbanus, de held der helden. En dan zit daar Els Pynoo te brabbelen in het West-Vlaams over haar huisdieren. Dan vraag ik mij af met die wekelijkse podcast waar ik praat met diezelfde mensen over gelijkaardige zever waarom ik daar niet zit. En waarom zij wel verstaanbaar is? En dat ik een beter verhaal over een huisdier/Kuifhoen heb.

Soit. Geen idee waarom ik dit geschreven heb. Voor aandacht, ventileren of gewoon even mijn gedachten op orde zetten.

Sorry voor het meelezen. 😀