fbpx

Er is veralgemenen en er is veralgemenen.

Dit is naar aanleiding van een artikel van filmrecensent van De Standaard Jeroen Struys.

‘Zeg niet BV, zeg ‘influencer’. Xander De Rycke is er één. Sam De Bruyn is er één. William Boeva is er één. Uw filmrecensent is er geen.

Deze influencers worden uitgenodigd op een speciale avant-première van een film. In ruil voor dit privilege vertellen ze hun massa’s volgers op Twitter dat ze de beste film van het jaar gezien hebben.Deze week heet die volgens hen Deadpool. Volgende week heet die anders.’

Beste Jeroen, als er een ding is dat ik een hekel aan heb is veralgemenen. Het soms moeilijk om het niet te doen. Ik dacht vroeger ook op basis van sommige recensies dat alle filmrecensenten verzuurde grijze muizen waren die over hun bril zaten te kijken naar een film terwijl ze een kwinkse woordspeling zaten te verzinnen met de titel. En sommige zijn ook effectief zo! Je kent ze wel. Alles dat commercieel kan ruiken trekken ze hun neus voor op. Ze kijken naar komedies zonder een grijns op hun gezicht en zijn alleen maar fan van dat geluidloos grijs drama over vrouwenbesnijdenis van 4u dat twee screenings had over heel de wereld.

Ze komen in alle vormen en maten! Dikke hipsters met een baard, die dat vooral selfies proberen nemen op pressjunkets en dan is er nog Geert Hunaerts die vooral de sysnopsis kopieert.

En nu zit je nog met ons opgescheept. BV’s die gezellig komen meekijken op persvisies en je moet ineens een film beoordelen met Gene Thomas naast u. Ik geloof dat zoiets als filmrecensent hoogst vervelend kan overkomen. Tenslotte is het uw job en zijn wij maar profiteurs die niet echt een mening hebben.

Maar je hebt er uw werk van gemaakt om deze info te delen dus dan zou ik het graag aanvullen met info van de 1e persoon.

Ja, ik krijg wekelijks mail en uitnodigingen voor persvisies en premiere’s omdat ik oa op een lijst sta met “influentials”. En als ik van de film genoten heb zal ik daar uitgebreid over tweeten.

Maar ik heb nergens een verplichting om te gaan noch om te tweeten. Ten eerste ga ik alleen naar de films die mij interesseren. Wetende hoeveel films er wekelijks uitkomen en het aantal keren dat ik effectief ga zou je al iets moeten kunnen uit afleiden. Ik denk dat ik ze zelfs kan opnoemen van de afgelopen 2 jaren. Lego Movie, Man Of Steel, Jurassic World, Star Wars en Deadpool. Trouwens ook al was ik Disney heel dankbaar voor de uitnodiging. Ik heb geen hype getweet rond Star Wars want ik was er nu eenmaal niet kapot van. Zelfde met Man Of Steel.

Al de rest en zeker nu ‘Deadpool’ kan ik u op een blaadje geven. Niets ging mij tegenhouden om die film van de daken te schreeuwen. Of dat ik zondag voor de derde keer zal gaan zien.

Maar wat maakt het uit Jeroen? Het is onmogelijk zeker dat die BV’s daarbuiten niet van film houden? Of al 5 jaar een podcast houden waarin film een groot onderdeel is? Of al ieder jaar filmtickets vragen voor hun verjaardag? Of al langer dan vorige week van Deadpool houden?

Je hebt recht op uw mening over een film maar ik vond Deadpool een topfilm. Geen filmhuis die mij hoeft te soigneren om mij dat te laten zeggen. Maar je hebt niet het recht om zoals een misnoegde filmrecensent mij als marionet te beschrijven.

Advies dat ik aan iedere journalist geef. Doe uw research.