fbpx

De Leegaard.

Het is spannend, nieuw, en ik ben een beetje nerveus. Morgen begin ik aan een nieuw projectje. Wat het is ga ik nog niet vertellen. Verwacht geen grote aankondigingen, geen plotse titels in de krant van ‘Comedian Xander De Rycke is bezig met ….’. Zoals de meeste dingen in mijn carrière ga ik het langzaamaan doen en ga ik er mee uitpakken als ik effectief iets te tonen heb.

Waarom ik er nu aan begin? Los van een paar andere tijdsgebonden redenen is het de juiste moment. De podcast loopt en groeit mooi verder en mijn huidige zaalshow ‘Zijn Derde Show’ loop eind mei ten einde. Daarna begin ik met de try-outs van mijn best-of voorstelling ’10 Jaar Bezig, 2 uur grappig.’.

Mijn nieuw project en die best-of lopen namelijk hand in hand ook al hebben ze niets met elkaar te maken. Een best-of heeft een vieze nasmaak, dat weet ik ook wel. De reacties zijn altijd verdeeld. Veel bedenkelijke blikken en ‘waarom?’ vragen. Veel organisatoren die twijfelden of ze die show wel wilden boeken. Op mijn eigen fanpagina kreeg ik zelfs ‘leegaard’ naar mijn hoofd geslingerd. En ik snap het wel. Een best-of voelt aan alsof de artiest het niet meer kan en nog vlug even wil cashen op zijn klassiekers. Terwijl het mij gewoon logisch lijkt.

Terwijl ik die best-of zal spelen zal ik 10 jaar bezig zijn met comedy. (Niemand die Agnew een ‘leegaard’ noemde toen die voor zijn 10jaar een best-of deed.) Alsook is mijn trilogie ten einde en zou ik graag voor mijn trouwe fans die de vorige shows alleen maar online gezien hebben (‘Uw Zoete 666’ heb ik maar 15 keer live gespeeld.) een paar oude stukken nog eens willen spelen. Met wat hernieuwde energie, een nieuwe visie en zelfs wat ervaring! En geen zorgen. Ik ga het ook niet melken. Ik speel hem 1 jaar plaats van twee seizoenen. Van januari 2015 tot januari 2016 met nog een specialleke in maart 2016. Daarna meteen een nieuwe 4e voorstelling! Dat beloof ik!

Ik heb uiteindelijk de laatste 6 jaar al drie voorstellingen van minimum 2u back to back geschreven en gespeeld. Alleen in Belgïe moet je aan zo een tempo spelen. De algemene Britse of Amerikaanse comedian doet gemakkelijk 4 jaar met dezelfde 50min.
Alsook wou ik even adempauze tussen mijn 3e en 4e show om even te kunnen prutsen met mijn andere interesses zoals de podcast, maar misschien ook tv of film!

Met dat alles in het vooruitzicht zit ik hier dus op van de zenuwen voor morgen. Wat ik kan vertellen is het volgende.

Ik doe alles in eigen beheer in samenwerking met een productiehuis. Ik ben niet gaan aankloppen bij televisie of een fonds en doe het met mijn eigen centen. Als het uiteindelijk niets waard is dan ben ik veel geld kwijt. Dat is het risico. Ik ben mijn eigen baas en regisseur. Nee, het is geen tv-programma en ook geen film. Het heeft nu nog geen doel, ik maak het momenteel alleen voor mezelf. Er zijn op dit moment drie mensen die er van weten. Mijn vriendin, een cameraman en een geluidsman. Meer hoeft op dit moment niet. Zelf laat ik mij leiden door de mensen waar ik naar opkijk. Dan Harmon zei ooit dat je best niet teveel babbelt over een goed idee en het gewoon moet doen. Want teveel babbelen erover geeft u na een tijd dezelfde voldoening alsof je het al gedaan hebt. En dan is er Kevin Smith die simpelweg er altijd voor gaat. Dom idee, slecht idee, goed idee of niet het maakt niet uit. Laten we het gewoon doen en zien hoe ver we geraken.

Eind vorig jaar kreeg ik een klein vonkje van een idee. De 100e en 101e aflevering van de podcast bewezen dat dromen en projecten uitkomen met hard werk en koppig doorzetten. Drie weken terug heb ik een knoop doorgehakt en morgen begin ik eraan.

Ik hoop klaar te zijn met de opnames nog voor eind mei. Ik hoop jullie iets te tonen tegen de zomervakantie.

De leegaard kan maar proberen en dromen.